Web
Analytics

Ziekteverzuim door hormonale klachten

Verzuim op het werk door hormonale veranderingen bij vrouwen komt vaker voor dan werkgevers zich realiseren. Burn-out, depressie, vermoeidheid, gewrichtspijn, hoofdpijn en andere vage klachten worden meestal niet in relatie gebracht met deze hormonale veranderingen zoals de maandelijkse menstruatie, de overgang of een zwangerschap, terwijl dit wel de oorzaak blijkt te zijn. Dit leidt naast onnodig verzuim ook tot verstoringen in de arbeidsrelatie. Onbegrip en verkeerde diagnostiek zijn daar regelmatig de oorzaak van. Door goede voorlichting en juiste diagnostiek zijn dit soort situaties goed te verhelpen en te voorkomen.

Verzuim tijdens de zwangerschap
36% van de zwangere vrouwen verzuimt ten gevolge van hun zwangerschap. De verzuimduur is gemiddeld 52 dagen (verlof niet meegerekend), ten opzichte van 17 dagen bij niet-zwangere medewerkers. Aan zwangerschapsklachten is vaak goed wat te doen. Bovendien blijkt dat conflicten vaak voorkomen kunnen worden als onderwerpen als borstvoeding en werktijden met u als werkgever tijdig besproken worden.

Verzuim tijdens de maandelijkse menstruatie
De menstruatie komt maandelijks terug en zorgt bij veel vrouwen voor klachten. Buikpijn, rugpijn, hoofdpijn en stemmingswisselingen zijn slechts een kleine selectie van redenen voor verzuim. Maar liefst 20% van de vrouwen heeft last van ongewoon hevig menstrueel bloedverlies. Dit zijn in Nederland maar liefst 800.000 vrouwen in de leeftijd van 35-55 jaar. De gevolgen van deze maandelijkse klachten op werkgebied zijn enorm. Behandeling is heel goed mogelijk, op een snelle en eenvoudige manier.

Verzuim tijdens de overgang
Ongeveer een derde van het ziekteverzuim van gezonde vrouwen in de overgangsleeftijd wordt veroorzaakt door overgangsklachten. Deze worden vaak verward met burn-out of depressie. Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 80% van de vrouwen in Nederland te maken krijgt met overgangsverschijnselen. Omdat de overgang gemiddeld 7 tot 10 jaar duurt, is de kans op uitval van vrouwen tussen de 45 en 55 jaar groot.

Kosten

  • Zorguitgaven voor vrouwen zijn 9,2 miljard hoger dan voor mannen
  • De gemiddelde ziektekosten voor vrouwen liggen 23% hoger dan voor mannen
  • In 2011 werd van de totale uitgaven 44,8% besteed aan mannen en 55,2% aan vrouwen (bron: RIVM 2014)

Care for Women helpt!

Om het verzuim onder vrouwelijke werknemers terug te dringen is het goed om stil te staan bij het gevolg van hormonale veranderingen. De oplossing is vervolgens redelijk eenvoudig en goedkoop: herkenning en erkenning van dit probleem, voorlichting bij uw medewerksters en het management, vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling! De mogelijkheden: voorlichtingsbijeenkomsten (ook voor mannelijke werknemers en leidinggevenden), workshops, individuele consulten, inloopspreekuren, follow-up en doorverwijzing naar specialisten in netwerk en in de regio

Graag bespreek ik de mogelijkheden voor uw bedrijf persoonlijk. Neem contact met mij op.

Geralde Boogaard-Colli

Care for Women specialist

geralde boogaard

Contact

Praktijkadres 

Cultuurhuis ’Schoneveld’ 
Zonnehout 36
3991 MX Houten
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactadres
Dennenhout 12
3991 PP Houten
tel 06-24710351

 

Goed om te weten

Afspraken maken buiten de digitale agenda is altijd mogelijk, bel of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heeft u een lichamelijke beperking en bent u niet in staat naar mijn praktijk te komen?

Neem via tel. nr. 06-24710351 contact met mij op en ik bezoek u thuis voor het consult.